Z diskusie o novom Nariadení o F plynoch s platnosťou od apríla 2024

 

Nové Nariadenie prináša mnohé sprísnenia na ukončenie používania F plynov, ktoré sa týkajú predovšetkým výrobcov. Tí musia zvládnuť prechod na chladivá s nižším GWP v stanovených termínoch. Výrobcovia chladív kritizujú pojem „prírodné chladivá“, ktoré sa síce vyskytujú voľne v prírode, ale vyrábané sú synteticky. Teda tak, ako sú vyrábané aj nové syntetické chladivá, ktoré nie sú fluórované. Preto vhodnejší názov by bol „ Nefluorové chladivá“ zahŕňajúci aj tzv prírodné chladivá.

Podľa programu výstup z F plynov, ich používanie v roku 2050 vrátane HFO chladív by malo byť nulové podľa grafu nižšie. Aj keď tento termín je ešte dosť ďaleko je to dôležité rozhodnutie pre výrobcov.

Posúdenie bezpečnosti zariadení s horľavými chladivami

Chladivá s vyšším GWP môžu byť použité, ak si to vyžadujú bezpečnostné normy

Tranholm-Schwarz Bente z  DG CLIMA EC povedala, že nie je zatiaľ oficiálny postup ako posúdiť, či je alebo nie je možné posúdiť, či inštalácia okruhu s napríklad s propánom je z hľadiska bezpečnosti realizovateľná alebo nie. Pokiaľ sa usúdi, že realizácia by nebola bezpečná, je možné realizovať zariadenie napríklad s chladivom R32. Takéto rozhodnutie by malo byť podopreté európskymi technickými a právnymi normami a takejto realizácii môžu brániť aj platné národné normy. To znamená, že každá inštalácia musí byť posúdená individuálne miestnymi autoritami. 

 

Osvedčovanie a Certifikácia na všetky chladivá

To, čo právnici Európskej komisie dlhodobo odmietali, sa nakoniec podarilo. Osvedčovanie osôb a certifikácia firiem bude povinné na všetky chladivá vrátane vody, vzduchu, čistých uhľovodíkov, .... 

Bude prechodné obdobie na prípravu školení a skúšok v členských krajinách. Noví účastníci skúšok musia byť preškolení na všetky chladivá a Tí, ktorí majú staršie osvedčenia len na F plyny, budú musieť absolvovať školenia na ostatné, najmä tzv prírodné respektíve chladivá s GWP pod 150 CO2ekv.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 2/2024