Rok 2023 priniesol právne normy ovplyvňujúce chladenie a tepelné čerpadlá

 

Rok 2023 sa v Európe niesol v duchu mnohých legislatívnych zmien, ktoré ovplyvnia našu prácu v najbližších rokoch. Tou najvýznamnejšou je zmena zákona o fluorovaných plynoch a látkach poškodzujúcich ozónovú vrstvu, spotreba fluorovaných uhlíkových plynov (HFC) sa do roku 2050 úplne ukončí, jednotlivé produktové skupiny majú ústup od chladív HFC jasne naplánovaný a rozvoj prírodných chladív a chladív s veľmi nízkym GWP je nezvratným faktom. Obdobnou mierou nás bude ovplyvňovať aj novo prijatá smernica o európskej energetickejhospodárnosti budov, ktorá bude budovy posudzovať z hľadiska vyprodukovaných emisií a tým pádom si v nej nájdu uplatnenie energeticky efektívne technológie.

Ceny energií a vysoká miera inflácie

Na Slovensku nám stále ovplyvňujú naše podnikanie ceny energií a pomerne vysoká miera inflácie, ktoré výrazne ovplyvňujú ochotu investorov realizovať nové investície. To bolo tento rok aj výrazne cítiť v segmente potravinových reťazcov ktoré riešili investície len v pomerne obmedzenej miere, segmentu klimatizácií neprialo pomerne studené leto a nešťastníkom tejto sezóny určite boli tepelné čerpadlá, ktorých rozvoj výrazne spomalili nefunkčné dotačné schéme slúžiace na podporu tejto technológie. Napriek tomu je pravdepodobné, že tento rok bude z ekonomického hľadiska pre náš sektor prívetivejší ako minulý rok.

Udalosť minulého roka

Udalosťou minulého roka bola jednoznačne naša konferencia, ktorá sa uskutočnila pri príležitosti 30. výročia nášho zväzu. V rámci Slovenska nie je veľa zväzov ktoré disponujú takou históriou a s takou členskou základňou ako náš Zväz. Konferencia bolo doslova vypredaná niekoľko týždňov pred jej konaním. 

Som osobne veľmi rád, že môžem byť súčasťou takejto organizácie a že táto organizácia má také množstvo hrdých členov. Konferencia sa niesla v duchu vzdelávania a účasťou nás poctili takmer všetky relevantné stredné odborné školy a univerzity z našej oblasti. V duchu meniacej sa legislatívy a markantnému nástupu prírodných chladív bude vzdelávanie v aktivitách zväzu absolútne dominantou časťou nielen v budúcom roku. Týmto by som aj rád poďakoval všetkým, ktorí pomáhajú zväzu kreovať vzdelávací systém zdieľaním svojich vedomostí. 

Vzdelávanie sa prirodzene pretaví aj do vedy a výskumu

Opäť po dlhšom čase privítame na Slovensku medzinárodnú konferenciu Kompresory, ktorá sa uskutoční na Slovenskej technickej univerzite a určite pomôže Zväzu sa zviditeľniť aj v zahraničí a tak upevniť silné medzinárodné renomé, ktoré každopádne máme. 

Presne pred rokom som začal formuláciou, že ten minulý rok bol pre náš odbor  najturbulentnejší za poslednú dekádu, to som však ani zďaleka netušil, aké dopady bude mať pre nás veľmi nešťastný vojnový konflikt na Ukrajine. Obavy o stabilné dodávky plynu vyvolali v Európskej únii doslova paniku v snahe stať sa čo najviac nezávislými na fosílnych palivách dovážaných do EU. 

To, čo sa environmentálnej legislatíve darilo meniť po krôčikoch, energetická kríza menila skokovo a tak dopyt po tepelných čerpadlách stúpol tak dramaticky že výrobné kapacity v EU doslova kolabovali a dodacie termíny boli rádovo 6 -12 mesiacov. Počas tohto obdobia sa nám podarilo apelovať na príslušné ministerstva v podobe osobných stretnutí na to, aby sa navyšovali finančné prostriedky v dotačných systémov. 

 

Absolvovali sme množstvo mediálnych výstupov

Povedomie o tepelných čerpadlách v rámci širokej verejnosti rástie doslova exponenciálnym spôsobom. Segment tepelných čerpadiel pritiahol na Slovensko investície v celkovej výške 500 mil. euro a do troch rokov vytvorí 3000 nových pracovných miest. Investície spol. Vaillant, Hoval, Stiebel, BDL do nových výrobných závodov s výrobou 650 tisíc TČ. Tým sa Slovensko stáva „ Údolím výroby TČ“. 

Bohužiaľ implementácia tepelných čerpadiel na Slovensku zaznamenáva množstvo problémov. Slovensko potrebuje pre správnu implementáciu TČ technologickú neutralitu a zachovanie princípu „Energy Efficiency First“. 

30. valné zhromaždenie Zväzu

Minulý rok uplynulo 30 rokov od jeho založenia. V tomto roku sa na valnom zhromaždení zídeme po tridsiaty krát. Budeme radi, ak prídete s nami diskutovať. 

Na Slovensku nie je veľa organizácií ktoré sa môžu pochváliť takýmto jubileom. Je ale dôležité povedať, že Zväz svojou členskou základňou z roka na rok rastie, tak ako rastie význam spoločností, ktoré sa venujú chladeniu, klimatizácii a tepelným čerpadlám. Oproti iným organizáciám zväz ale disponuje niečím, čo už nie je takým štandardom všade a to je stavovská hrdosť a to hlavne vďaka všetkým našim členom.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 2/2024