Českí a slovenskí chladiari v Sinope

 

Českí aslovenskí chladiari v Sinope, 5. október 2023

Opozícia voči prírodným chladivám neexistuje

 

Česko-slovenské stretnutie chladiarov organizované firmou SInop malo tradične krátky odborný program formou seminára. Prezentované výrobky na seminári si účastníci mohli pozrieť pri prehliadke výroby v troch závodov na výrobu výčapnej techniky, chladičov najmä s CO2 s booster technológiou. O program chladiarov zo Slovenska sa staral Daniel Slamka.

Bonbónikom bola laserova streľnica, na ktorej účastnici získavali od 0 do 16 bodov, v priemere okolo 7 až 9 bodov. Strieľalo sa na pohyblivé terče.

Nasledoval spoločenský večer. Tentoktát v pivárni Solnice neďaleko pivárne Mastné krámy. Pôvodne to bol mlyn, neskôr sklad soli, ktorý bol prerobený na piváreň v dnešnej podobe s mohutnou drevenou konštrukciou.

Zaplnená sála s asi 250 účastníkmi, z ktorých necelá pätina bola zo Slovenska. Program stretnutia viedol stále usmiaty riaditeľ spoločnosti Ing. Jozef Študlar

Vo výrobe výčapnej techniky sme videli najmä zariadenia s chladivami R600a, R290. Propán je najmä v malých chladiacich zariadeniach na chladenie nápojov s malými piestovými kompresormi. Chladenie nápojov je riešené buď tzv. suchou cestou, výparník obtočený okolo prietokovej nádoby na chladený nápoj zaliaty v hliníku, alebo mokrou cestou chladenou vodou - do vody sú ponorené zvinuté rúrky. Vyrábajú viac ako 150 druhov, celkom cez 20 tisíc kusov ročne v novej výrobnej hale s plochou 8000 m2. 

 

Tepelné čerpadlá vzduch/voda a zem/voda v Sinope

Vykurovanie jedného zo závodov je realizované tepelnými čerpadlami vlastnej výroby zem/voda a vzduch voda. TČ zem/voda využíva aj pasívny chlad, čím sa regenerujú vrty.V Energobloku s výkonom 190 kW s využitím horľavých chladív sa vyrába teplá i studená voda, ktorá sa trojrúrkovým systémom rozvádza po výrobnej hale či administratívnej časti. To umožňuje chladiť i vykurovať aj súčasne.

TČ vzduch/voda s názvom Tripleaqua s výkonom 110 kW pracuje s chladivom CO2. Chladí vodu z 12/6 oC a vykuruje z 25/45 oC s delta 2 K. Pri vykurovaní sa dosahuje s CO2 lepšie COP a SPF ako s propánom aj bez prípravy TUV.

Podobné riešenie tepelného čerpadla so súčasným chladením a vykurovaním s tromi rúrkami je použité aj pre menšie supermarkety.

Vykurovanie výrobnej haly TČ Tripleaqua vzduch voda a TČ zem/voda v tzv Energobloku, umožňuje súčasne chladiť i vykurovať. Systém je pripojený na FV sústavu s výkonom 300 kWpe. To je vysoký výkon, ktorý tepelné čerpadlá vedia priamo využiť len z menšej časti. Nutné je buď skladovanie alebo zdieľanie vyrobenej elektriny s výrobou plechov.

Chladiace zariadenia na chladivo CO2 umožňujú využiť teplo horúceho plynného CO2 najskôr na ohrev teplej vody. Ak teplá voda nie je potrebná, horúci CO2 sa ochladí v chladiči plynu. Následne sa prepustí na nižší tlak do zberača a vytvorí sa kvapalné chladivo. Balastné pary zo zberača chladiva sú vedené do samostatného chladiča, kde skondenzujú a samospádom sa vracajú do zberača chladiva, tak sa nahrádza paralelný kompresor. Čím dlhšie okruh pracuje v podkritickom režime, tým dosiahne vyššiu energetickú efektívnosť.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 01/2024